16-01-2025Saat:20:33
Farelerden insanlara bulaşan hastalıklar, İşte en bilinen fare kaynaklı hastalıklardan bazıları:
1. Leptospiroz
• Etken: Leptospira bakterisi
• Bulaşma Yolu: Fare idrarı ile kirlenmiş su veya gıda yoluyla
• Belirtiler: Yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, kusma ve nadiren organ yetmezliği
• Risk Alanları: Su birikintileri, nemli bölgeler
2. Hantavirüs
• Etken: Hantavirüs ailesine ait virüsler
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerin dışkı, idrar ve tükürüğünden havaya karışan virüslerin solunması
• Belirtiler: Grip benzeri semptomlar, ardından akciğer yetmezliği veya böbrek sorunları
• Risk Alanları: Kırsal alanlar, depolar, odunluklar
3. Salmonelloz
• Etken: Salmonella bakterisi
• Bulaşma Yolu: Fare dışkısıyla temas eden gıdaların tüketilmesi
• Belirtiler: Karın ağrısı, ishal, kusma, ateş
• Risk Alanları: Gıda üretim tesisleri, hijyenik olmayan mutfaklar
4. Tifo (Tifüs)
• Etken: Rickettsia bakterisi
• Bulaşma Yolu: Farelerin taşıdığı pireler aracılığıyla
• Belirtiler: Yüksek ateş, döküntü, baş ağrısı
• Risk Alanları: Kalabalık, hijyenik olmayan bölgeler
5. Veba
• Etken: Yersinia pestis bakterisi
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerdeki pirelerin insanları ısırmasıyla
• Belirtiler: Lenf bezlerinde şişlik (bubo), yüksek ateş, halsizlik
• Risk Alanları: Tarihte salgınlara neden olmuş, ancak günümüzde nadir görülür.
6. LCMV (Lenfositik Koryomenenjit Virüsü)
• Etken: Arenavirüs
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerin dışkı, idrar veya tükürüğüne temas
• Belirtiler: Grip benzeri semptomlar, ensefalit veya menenjit
• Risk Alanları: Evde beslenen fareler veya yabani fareler
Korunma Yöntemleri:
1. Hijyen: Gıda hazırlama ve saklama sırasında hijyene dikkat edin.
2. Fare Kontrolü: Ev ve marketlerde çevrede fareleri uzak tutacak önlemler alın (zehir, kapan, temizlik).
3. Depolama: Gıda ürünlerini kapalı kaplarda saklayın.
4. Eldiven ve Maske: Fareyle kirlenmiş bölgeleri temizlerken koruyucu ekipman kullanın.
5. Aşılama ve Tedavi: Bazı durumlarda önleyici aşılar yapılabilir. Belirtiler ortaya çıktığında tıbbi yardım alın.
.
Alıntı
1. Leptospiroz
• Etken: Leptospira bakterisi
• Bulaşma Yolu: Fare idrarı ile kirlenmiş su veya gıda yoluyla
• Belirtiler: Yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, kusma ve nadiren organ yetmezliği
• Risk Alanları: Su birikintileri, nemli bölgeler
2. Hantavirüs
• Etken: Hantavirüs ailesine ait virüsler
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerin dışkı, idrar ve tükürüğünden havaya karışan virüslerin solunması
• Belirtiler: Grip benzeri semptomlar, ardından akciğer yetmezliği veya böbrek sorunları
• Risk Alanları: Kırsal alanlar, depolar, odunluklar
3. Salmonelloz
• Etken: Salmonella bakterisi
• Bulaşma Yolu: Fare dışkısıyla temas eden gıdaların tüketilmesi
• Belirtiler: Karın ağrısı, ishal, kusma, ateş
• Risk Alanları: Gıda üretim tesisleri, hijyenik olmayan mutfaklar
4. Tifo (Tifüs)
• Etken: Rickettsia bakterisi
• Bulaşma Yolu: Farelerin taşıdığı pireler aracılığıyla
• Belirtiler: Yüksek ateş, döküntü, baş ağrısı
• Risk Alanları: Kalabalık, hijyenik olmayan bölgeler
5. Veba
• Etken: Yersinia pestis bakterisi
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerdeki pirelerin insanları ısırmasıyla
• Belirtiler: Lenf bezlerinde şişlik (bubo), yüksek ateş, halsizlik
• Risk Alanları: Tarihte salgınlara neden olmuş, ancak günümüzde nadir görülür.
6. LCMV (Lenfositik Koryomenenjit Virüsü)
• Etken: Arenavirüs
• Bulaşma Yolu: Enfekte farelerin dışkı, idrar veya tükürüğüne temas
• Belirtiler: Grip benzeri semptomlar, ensefalit veya menenjit
• Risk Alanları: Evde beslenen fareler veya yabani fareler
Korunma Yöntemleri:
1. Hijyen: Gıda hazırlama ve saklama sırasında hijyene dikkat edin.
2. Fare Kontrolü: Ev ve marketlerde çevrede fareleri uzak tutacak önlemler alın (zehir, kapan, temizlik).
3. Depolama: Gıda ürünlerini kapalı kaplarda saklayın.
4. Eldiven ve Maske: Fareyle kirlenmiş bölgeleri temizlerken koruyucu ekipman kullanın.
5. Aşılama ve Tedavi: Bazı durumlarda önleyici aşılar yapılabilir. Belirtiler ortaya çıktığında tıbbi yardım alın.
.
Alıntı



